AKTUALNO

Kje so mladi?

Kje so mladi?

Čeprav so nekoč v Kranj hodili študirati iz vseh koncev Slovenije in celo iz tujine, je danes slika povsem drugačna.

Zakaj je Kranj tako neprivlačen za študij, smo povprašali dijake, ki zaključujejo svoje srednješolske izobraževanje v našem mestu. Večina bo študij nadaljevala v Ljubljani, nekaj se jih bo tja tudi preselilo.

Večina je izbrala študij, ki v Kranju ni na voljo. Nekaj je takih, ki pravijo, da se v Kranju premalo dogaja. Še manj takih, ki bo študijsko pot nadaljevalo na fakultetah izven Ljubljane.

Ko smo jih vprašali, ali tudi zabave in vikende preživijo v Ljubljani, je bil odgovor skoraj vseh pritrdilen.

Pravijo, da v Kranju ni takšne izbire dogodkov kot v Ljubljani, da so zabave redke in slabše obiskane kot v Ljubljani. Vsi priznavajo tudi, da je življenje v Ljubljani dražje in da so cene tudi v lokalih višje kot v Kranju.

Dodajajo pa še, da so v Ljubljani tudi višje postavke za študentsko delo in lahko zaslužijo veliko več. Na vprašanje o tem, ali bodo v prihodnosti s svojo družino živeli v Kranju, večina še ni imela odgovora.

Kdo bi jim zamerili. Naj uživajo mladost, četudi v Ljubljani. A pri tem ne moremo mimo vprašanja. Smo pri VZK res edini, ki mislimo, da si Kranj zasluži več fakultet in študijskih programov, tako kot na primer Koper, Novo mesto ali Nova Gorica?